Zemská hranice u Sirákova

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) vítá aktivity krajských samospráv k vyznačení historických hranic mezi Českým královstvím a Moravským markrabstvím. Naše strana vnímá, že obnova historických zemí s vlastními samosprávnými orgány - v duchu preambule platné Ústavy - je jedinou cestou, jak omezit aktuální neprůhledné finanční a kompetenční propletence na úrovni současných krajů. Zároveň je obnovení zemí Koruny české v jejich historických hranicích nezbytnou podmínkou pro návrat panovníka - českého krále, markraběte moravského a vévody slezského, aby se mohl ujmout svých povinností a práv v jasně definovaných územních celcích.

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) při této příležitosti naléhavě doporučuje, aby na příslušných informačních tabulích byl uveden historicky správný status jednotlivých zemí, tj. "Moravské markrabství",  "České království",  resp. "Slezské vévodství". Takové vyznačení se v terénu již vyskytuje např. U Sirákova v kraji Vysočina a je nepochybně správnější a vhodnější než nepřesný a zavádějící údaj "Historická hranice Moravy (Čech, Slezska)".

V Praze dne 22. června 2020

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)

www.korunaceska.cz